Zo hou je een Skype for Business meeting met niet-Skype gebruikers

Debby Kappetijn

Debby Kappetijn

21 februari 2018

Steeds meer bedrijven integreren videoconferencing, webconferentie en videobellen in het communicatietools-pakket voor de medewerkers van hun organisatie. Een groot deel daarvan gebruikt hiervoor Skype for Business. Tegenwoordig gebruiken organisaties dit soort samenwerking tools ook steeds meer voor communicatie met klanten, leveranciers, adviseurs en andere externe partners. Maar niet iedere externe partner heeft Skype for Business (S4B) en als niet Skype-gebruiker kun je niet inbellen in een S4B-videoconferentie. Hoe kun je dan toch met elkaar videobellen of een videoconferentie houden?

De ontwikkelingen in de kwaliteit van de verbinding, beeld en geluid zorgen ervoor dat videobellen, webconferentie en videoconferencing een volwassen plek in organisaties aan het innemen is. Er zijn inmiddels verschillende videoconferentie-tools en platforms op de markt, elk met hun sterke kanten. In een ideale situatie kun je al die verschillende tools gebruiken voor het deelnemen aan een videoconferentie.Overleggen via verschillende videoconferencing tools

De praktijk is echter iets complexer, want veel van de tools kunnen onderling niet met elkaar ‘praten’. Zelfs bij het veelgebruikte Skype for Business levert dat problemen op: je kunt alleen deelnemen aan een Skype for Business meeting als je zelf ook over deze tool beschikt. Dit vormt een grote drempel in het uiteindelijke doel van videoconferencing: mensen op een makkelijke manier met elkaar verbinden. Alleen zo kun je de relaties binnen en buiten je organisatie verbeteren en groeien als bedrijf. Het is echter onmogelijk om alle videoconferencing tools aan te schaffen die externe contacten mogelijk gebruiken. Niet alleen vanwege de kosten en de ingewikkelde IT infrastructuur, maar ook vanwege het ongemak dat het mee zou brengen voor je eigen medewerkers.

Wegnemen van de drempel

Gelukkig zijn er tegenwoordig mogelijkheden om verschillende videoplatformen met elkaar te verbinden. Interoperabiliteit is hierbij het toverwoord. Op deze manier kun je mensen vanaf verschillende apparaten en platforms laten deelnemen aan een Skype for Business meeting. Dit is mogelijk met behulp van een speciale gateway voor Skype for Business. Deze gateway zorgt voor een naadloze connectie tussen verschillende videoplatformen, zonder ingewikkelde technische uitdagingen. 

Gebruiksvriendelijkheid

Wat zo’n connectie uiteindelijk tot een succes maakt is de optimale gebruiksvriendelijkheid. Voor medewerkers is het belangrijk dat zij binnen de Skype for Business omgeving kunnen blijven die voor hen zo bekend is. Zo hoeven ze niet nóg een tool te leren. Voor externe gebruikers is het belangrijk dat zij op een makkelijke manier jouw video meeting bij kunnen wonen. Op hun device naar keuze, met een goede verbinding en hoge kwaliteit video. Zo creëer je een win-win situatie voor zowel je klanten als je eigen medewerkers.

Bestanden uitwisselen en afspraken plannen

Samenwerking bestaat echter uit meer dan alleen communicatie via video. Het is dan ook belangrijk dat de connectie tussen de videoplatformen ook andere samenwerkingsvormen ondersteunt. Denk bijvoorbeeld aan het uitwisselen van bestanden. Ook handig: een koppeling met Microsoft Outlook zodat je gemakkelijk meetings kunt plannen, ook met niet-Microsoft-gebruikers. Of snel iemand videobellen, rechtstreeks vanuit je contactenlijst.

Videoconferencing in de cloud

Om dit alles mogelijk te maken kom je al snel uit bij een videoconferencing tool in de cloud. Een voorbeeld van zo’n tool is Pexip, een video platform dat naadloos geïntegreerd kan worden in een Skype for Business omgeving. In de virtuele meeting room kunnen tot 50 deelnemers deelnemen vanaf hun smartphone, tablet, laptop of video end points van onder andere Cisco, Polycom en Huawei. Externe deelnemers kunnen een meeting bijwonen via hun web browser, in een meeting room die alle features heeft die Skype for Business gebruikers gewend zijn.

Share This