Verplicht thuiswerken: kan jouw bedrijfsvoering door blijven gaan?

Debby Kappetijn

Debby Kappetijn

13 maart 2020

Nederland is een echt ‘thuiswerkland’: 14% van de werkende Nederlands werkt op een andere locatie dan kantoor. In Europa ligt het gemiddelde op 5%. Thuiswerken is doorgaans een keuze: even die stapel werk wegwerken die je op kantoor niet gedaan krijgt. Maar met de uitbraak van het Coronavirus in Nederland staat thuiswerken ineens in een heel ander daglicht. Medewerkers mogen vanwege (milde) klachten niet meer op kantoor verschijnen, hele afdelingen worden verplicht om uit voorzorg thuis te werken en buitenlandse collega’s hebben te maken met reisverboden. Een aantal dagen is makkelijk te overbruggen, maar wat als die dagen weken of zelfs maanden worden? In hoeverre ben je als organisatie dan in staat om je bedrijfsvoering door te laten gaan? Hoe volg je de adviezen van het RIVM zo verstandig mogelijk op, zonder in te leveren aan productiviteit? In dit blog geven we een inkijkje in de wereld van samenwerkingstools, in tijden waarin het snel verandert van nice-to-have naar absolute must-have.Stijging van 30% in gebruik videoconferencing

Als leverancier van samenwerkingstools (audio- en videoconferencing, chat, data-sharing), komen wij bijna dagelijks bij (grote) bedrijven over de vloer. We merken dat het Coronavirus hier leeft: mensen moeten verplicht iedere dag hun laptop mee naar huis nemen en schudden geen handen. Maar ook wordt er veel bewuster nagedacht over zakelijke reizen en afspraken. Veel bedrijven nemen het zekere voor het onzekere: als het niet echt nodig is, dan doen ze het liever niet. Klanten waarbij we training geven prijzen zichzelf gelukkig met een goede videoconferencing tool, nu collega’s in bijvoorbeeld Italië niet meer de deur uit kunnen. Dat alles zien we ook terug in de statistieken: gemiddeld is er een stijging van 30% in gebruik van videoconferencing bij onze bestaande klanten.

Zonder communicatie en samenwerking valt je bedrijf stil

Die stijging is allerminst verrassend. Primaire processen kunnen nou eenmaal niet zonder regelmatige communicatie en samenwerking. Ga maar eens na hoe vaak je normaal gesproken in een vergaderruimte zit of even bij een collega aan het bureau staat om te overleggen. Toch is dat meestal niet het eerst waaraan wordt gedacht als thuiswerken ineens verplicht wordt. Die laptop, die moet thuis zijn, zodat medewerkers in ieder geval kunnen werken en toegang hebben tot al hun bestanden. Die eerste dagen thuis kunnen de meeste medewerkers prima vooruit, en met een mailtje of belletje worden de meeste zaken afgehandeld. Maar al snel blijkt dat er toch behoefte is aan een gezamenlijk overleg. Binnen teams, of tussen verschillende afdelingen. Meetings kunnen niet eeuwig uitgesteld worden. Om productief te blijven moet er nu eenmaal samengewerkt worden en dat gaat altijd efficiënter als je elkaar in de ogen kunt kijken. En dan hebben we het nog niet eens over de behoefte aan sociale contacten met collega’s (thuiswerken kan soms best saai zijn…).

Videoconferencing implementeren: liever gisteren dan vandaag

De vraag is dan ook niet of, maar wanneer je als bedrijf een goede videoconferencing tool moet gaan implementeren. Mijn antwoord zou zijn: liever gisteren dan vandaag. Het Coronavirus is de realiteit en het is onzeker hoe de situatie zich zal ontwikkelen. De impact van verplicht thuiswerken zal binnen veel organisaties steeds meer voelbaar worden. Zorg dat je bedrijfsvoering door kan blijven gaan en teams productief kunnen blijven. Met een goede videoconferencing tool kun je gehoor geven aan de adviezen om zo veel mogelijk thuis te werken, zonder dat de productiviteit van je organisatie daar onder lijdt.

Wij helpen je graag om op korte termijn een passende videoconferencing oplossing op te zetten. Tools als Zoom, Pexip en Cisco Webex vereisen bijvoorbeeld geen ingewikkelde aanpassingen aan je IT-infrastructuur en kan direct ingezet worden. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken om in korte tijd een videoconferencing tool te implementeren. Op afstand, uiteraard ;).

Share This