Nederland start massaal met videoconferencing: een blik achter de schermen

Debby Kappetijn

Debby Kappetijn

27 maart 2020

Wat een bizarre twee weken hebben wij achter de rug. Begin deze maand was videoconferencing voor veel bedrijven en organisaties niet meer dan een handige tool ‘voor erbij’. Maar dat veranderde plotsklaps op zondag 15 maart. De dag waarop Rutte aankondigde dat scholen, sportclubs en restaurants voorlopig sluiten. Maar ook de dag waarop Nederland werd opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te werken. Op dat moment gaan organisaties massaal over op actie: sinds die zondag staat onze telefoon roodgloeiend en is ons websiteverkeer ontploft. Videoconferencing software behoort ineens tot de primaire levensbehoeften van bedrijven en organisaties. En dus gingen wij volop aan de slag om te zorgen dat organisaties in allerlei takken van sport hun processen op afstand door konden zetten. Een blik achter de schermen.Eerste prioriteit bij zorginstellingen

Onze eerste prioriteit lag bij aanvragen uit de zorgsector, waar de urgentie voor contact op afstand hoog was. Zo wordt videoconferencing gebruikt om crisisteams aan te sturen, maar ook om zorgpersoneel te trainen voor werk op de IC. Samen met onze leveranciers hebben we hard gewerkt om ziekenhuizen en andere zorginstellingen zo snel mogelijk up en running te krijgen. Door alles ’s nachts live te zetten kon zorgpersoneel binnen 24 uur starten met videoconferencing.

Videoconferencing in allerlei takken van sport

Maar ook uit tal van andere branches kwamen de aanvragen binnen. Van educatie tot industrie en advocatenkantoren. Veel organisaties overwogen al om gebruik te maken van een videoconferencing tool of waren er al voorzichtig mee begonnen. Door alle ontwikkelingen werden zij nu gedwongen om direct een besluit te nemen. Licenties moesten op korte termijn uitgebreid worden van een handjevol tot honderden per organisatie. Daarbij dachten we mee over hoe die organisaties videoconferencing in gingen zetten in de dagelijkse werkprocessen.

In ons websiteverkeer is goed terug te zien hoe er aan het begin van de maand nog amper rekening wordt gehouden met een mogelijke ‘lockdown’ en de daarvoor benodigde collaboration tools. In de week waarin Brabanders worden opgeroepen om thuis te werken begint het besef te komen. Maar pas na de persconferentie op 15 maart gaan organisaties massaal over op actie. Als op 23 maart duidelijk wordt dat de maatregelen voorlopig nog wel eens veel impact kunnen hebben, gaan organisaties zich oriënteren op een langere termijn oplossing. 

Remote gebruikerstrainingen

Al die nieuwe gebruikers moesten natuurlijk ook bekend worden gemaakt met de software. De afgelopen twee weken hebben we bijna non stop remote trainingen en webinars gegeven aan gebruikers zodat zij op een goede manier op afstand konden samenwerken. Als onderdeel van ons kick start pakket heeft ons customer success team dagelijks honderden gebruikers getraind, uiteraard vanuit huis.

Starten met videoconferencing

In een tijdsbestek van slechts twee weken heeft Nederland videoconferencing massaal omarmd. De meeste organisaties hebben inmiddels een keuze gemaakt voor een tool en oriënteren zich nu op de vervolgstappen. Andere organisaties komen er misschien achter dat hun huidige tool niet voldoet. Ik kan me voorstellen dat je na een hectische start nu langzaamaan wat meer tijd krijgt om je werkprocessen op afstand beter vorm te geven. Wij denken graag met je mee over hoe je videoconferencing de komende tijd – en in de toekomst – het beste kunt inzetten. Je kunt bij ons onder andere terecht voor:

Share This