De 6 voordelen van Zoom video conferencing voor het MKB

Debby Kappetijn

Debby Kappetijn

5 juli 2018

Veel bedrijven zien inmiddels in dat videoconferencing een onmisbaar onderdeel is van de digitale werkplek. Maar er zijn tegenwoordig zoveel verschillende tools beschikbaar, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Welke software past nu bij de specifieke processen en gebruikers binnen jouw organisatie? Elk videoconferencing platform heeft zijn eigen functies en voordelen, de vraag is welke voor jou belangrijk zijn. Een kleiner bedrijf heeft ook weer andere behoeftes en eisen dan een groot bedrijf. In dit blogartikel vertel ik over Zoom video conferencing software, een tool die heel geschikt is voor het MKB. Aan de hand van 6 voordelen lees je waarom Zoom een laagdrempelige keuze is voor kleine en middelgrote bedrijven die willen profiteren van topkwaliteit videoconferencing.1. Uitgebreide integratiemogelijkheden

Als MKB organisatie heb je waarschijnlijk geen complexe IT infrastructuur waarin de videoconferencing software geïntegreerd moet worden. Dat maakt de keuze aan tools een stuk ruimer. Maar middelgrote en kleine bedrijven maken vaak wel gebruik van een groot scala aan tools en programma’s. Het is dan wel zo handig als je al die programma’s aan elkaar kunt koppelen. Zoom heeft uitgebreide integratiemogelijkheden met veelgebruikte programma’s binnen het MKB: denk aan Skype for Business, Microsoft (Outlook), Google, Salesforce en Dropbox. Die integraties maken simpele, maar heel belangrijke gebruikersopties mogelijk, denk aan:

  • Het plannen van een video call rechtstreeks uit je Google of Outlook agenda of CRM systeem;
  • Het laten zien en opslaan van gedeelde content in Dropbox of Drive;
  • Organiseer webinars en registreer de deelnemers in je marketing automation software.

2. Single sign-on

De medewerkers binnen je organisatie kunnen profiteren van een breed scala aan tools en programma’s, maar dan moeten die elkaar niet in de weg gaan zitten. De overgang van tool naar tool moet soepel en zonder obstakels verlopen. De mogelijkheid van single sign-on helpt hierbij: gebruikers kunnen inloggen bij Zoom met bijvoorbeeld hun Outlook of Google inloggegevens. Handig, want zo hoeven gebruikers niet nóg een extra wachtwoord te onthouden.

3. Web-based software

Videoconferencing kan van grote toegevoegde waarde zijn in het contact met externe partijen zoals klanten en leveranciers. Maar je wilt je externe contacten niet opzadelen met het downloaden of installeren van speciale videoconferencing programma’s. Wat je nodig hebt is een tool die online werkt, zonder aanvullende installaties of downloads. Zoom maakt gebruik van web-based software. Dat betekent dat ook mensen buiten je organisatie met 1 druk op de knop de virtuele meeting room kunnen betreden.

4. Bouw je eigen conference room

Zeker als je videoconferencing net introduceert binnen de organisatie, heb je vaak nog geen uitgebreide conferentieruimtes ingericht. Maar met wat kleine investeringen kun je gemakkelijk zelf een conferentieruimte maken en voorzien van alle benodigde tech. Zoom vereist geen speciale hardware voor video meetings. Dat televisiescherm dat je nog hebt staan voldoet dus prima. Voeg daar een webcam of een speciale videoconferencing camera aan toe en de basis staat. Maak het jezelf nog wat gemakkelijker en bedien de software met je smartphone of tablet. Zo kun je met minimale investeringen, maximaal profiteren van video meetings.

5. Optimale gebruikservaring

Als er één ding is wat funest is voor alle soorten software, dan is het wel een slechte gebruikservaring. Videoconferencing heeft wat dat betreft nog wat goed te maken. Haperende verbindingen, slechte kwaliteit beeld en geluid en lastige opstartprocedures hebben er in het verleden voor gezorgd dat veel gebruikers afhaakten. Zoom gaat dan ook voor een optimale gebruikservaring: video meetings moeten simpel en efficiënt zijn, altijd en overal. Hoge kwaliteit video, audio en screen sharing, gecombineerd met een stabiele verbinding en ‘one touch to start or join’ zorgen voor optimaal gebruiksgemak.

6. Effectief samenwerken en communiceren

Je bent dan wel geen multinational met kantoren in verschillende landen, dat wil niet zeggen dat al jouw benodigde kennis en vaardigheden altijd onder één dak zitten. Misschien wil je werken op afstand faciliteren of maak je gebruik van een flexibele schil van ZZP’ers. Één ding is een feit: samenwerken en communiceren op afstand verloopt een stuk efficiënter als je elkaar in de ogen kunt kijken. Maar alleen dat beeld is niet genoeg. Om virtuele meetings net zo effectief te maken als real-life meetings, heb je een bredere set aan opties nodig. Zoom biedt dan ook een scala aan samenwerkingstools zoals scherm delen, instant messaging, groepschat en opnamemogelijkheden. Zo breng je alle benodigde kennis en vaardigheden samen, zonder dat je het persoonlijke contact verliest én zonder torenhoge reiskosten.

Laagdrempelige videoconferencing software

Als MKB stel je bepaalde eisen aan videoconferencing software: het moet makkelijk te integreren zijn met andere programma’s en gebruiksvriendelijk zijn voor zowel interne als externe gebruikers. Je wil de beste kwaliteit, maar wel tegen realistische kosten. Met een laagdrempelige tool als Zoom kun je ook als middelgrote of kleine organisatie profiteren van goede kwaliteit videoconferencing.

image.png

Share This