3 voordelen van Zoom Webinar [+ 3 verrassende praktijkvoorbeelden]

Debby Kappetijn

Debby Kappetijn

Steeds meer organisaties en bedrijven organiseren meetings op afstand. Zeker als het gaat om grote groepen mensen bij elkaar brengen, geven organisaties vaak de voorkeur aan vergaderen op afstand. Vanwege tijd, kosten én ‘groen’ beleid. Bij 100 deelnemers of meer kom je dan al snel uit bij webinar software: software die erop gericht is om een groot aantal deelnemers te hosten, interactie mogelijk te maken en de organisatie van een live virtueel event makkelijk te maken. Een voorbeeld van zo’n platform is Zoom Webinar. Een platform dat langzaam maar zeker de markt van webinar software verovert. In dit blog vertel ik je graag over de functionaliteiten die Zoom Webinar zo’n goed product maken en laat ik je 3 compleet verschillende voorbeelden zien van hoe organisaties Zoom Webinar inzetten.3 eigenschappen die Zoom Webinar uniek maken

Bij het aanschaffen van webinar software spelen diverse overwegingen mee. Maar er zijn een aantal eigenschappen die bepalend zijn voor het succes van je webinars. Het is dan ook niet gek dat Zoom volledig inzet op deze functionaliteiten. Wat mij betreft zijn er drie punten waarop Zoom uitblinkt:

1. Gebruiksgemak

Als er één ding is wat Zoom Webinar onderscheidt van andere webinar software als On24 of GoToWebinar, dan is het wel gebruiksgemak. Software review sites als Capterra en G2Crowd laten zien dat Zoom vaak de hoogste score krijgt van gebruikers. Zowel de webinar host als de deelnemers ervaren verschillende voordelen, denk aan:

 • Het is voor iedereen makkelijk om toegang te krijgen tot de webinar, via elk device, vanaf iedere locatie;
 • De host controls werken simpel en intuïtief;
 • One-click HD screen en audio sharing.

  2. Volop interactiemogelijkheden

Een webinar is in de basis vooral een manier om te zenden. In tegenstelling tot in meetings, kunnen de ‘view-only’ deelnemers aan een webinar in principe geen video of audio zenden, dat kunnen alleen de host en gastspreken. Hoe zorg je toch voor interactie met die honderden tot soms wel duizenden view-only deelnemers? Zoom Webinar heeft verschillende functionaliteiten om interactie in grote groepen mogelijk te maken, denk aan:

 • Live polls;
 • Q&A;
 • Raising a hand;
 • 1-on-1 chat en groepschat opties voor zowel deelnemers als hosts.

3. Volledige controle over de webinarorganisatie

Bij het organiseren van een live event voor duizenden mensen ben je als organisatie graag te allen tijde ‘in control’. Zoom Webinar heeft diverse opties voor hosts om de organisatie van de webinarmakkelijker te maken:

 • Flexibel management van registraties, inclusief formulieren en e-mails in jouw huisstijl;
 • Mogelijkheden voor planning, rehearsals en live support;
 • Mogelijkheden voor meerdere co-hosts die de webinar, de content en de communicatie aan de achterkant kunnen managen.
 • Recording en transcripting mogelijkheden: van spraak naar tekst, inclusief zoekfunctie;
 • Integraties met andere systemen zoals marketingplaftorms en CRM’s;
 • Gedetailleerde rapportages.

 

3 Zoom Webinar praktijkvoorbeelden

Die functionaliteiten klinken natuurlijk mooi, maar hoe kun je daar in de praktijk nou van profiteren? Om je een idee te geven van de diversiteit aan mogelijke toepassingen van webinars geef ik hieronder drie voorbeelden van organisaties die Zoom Webinars inzetten:

Universiteit Utrecht: lunch bites voor studenten

Iedere eerste maandag van de maand organiseert de Universiteit Utrecht een zogenaamde ‘lunchbite’: een webinar, passend bij het thema dat die maand bij Educate-it centraal staat. Een onderzoeker vertaalt de inhoud van relevante literatuur naar de onderwijspraktijk, waarbij er ruimte is voor interactie en het stellen van vragen.

Basic Fit: Live en virtuele groepslessen voor groepslesinstructeurs

Basic-Fit is een keten van sportscholen met vestigingen door heel Europa. De uitdaging spreekt voor zich: hoe bereik je ruim 2500 groepslesinstructeurs in al die landen? Met behulp van Zoom webinar organiseert Basic-Fit online trainingen en presentaties om deze groepslesinstructeurs van informatie te voorzien.

Irdeto: all hands meetings voor duizend medewerkers

Irdeto is een van oorsprong Nederlands bedrijf dat digitale security oplossingen biedt. Inmiddels heeft het bedrijf zo’n 18 vestigingen wereldwijd. Het bedrijf vindt het belangrijk om eens in de zoveel tijd de duizend medewerkers wereldwijd bijelkaar te brengen in één meeting. Zij gebruiken Zoom Webinar voor all hands meetings voor alle medewerkers, waarin de cijfers en de strategie worden gepresenteerd door het management.

 

Waarvoor zou jij Zoom Webinar inzetten?

Hierboven heb je kunnen lezen over drie compleet verschillende bedrijven die video webinars op totaal verschillende manieren inzetten. Misschien heeft het je een idee gegeven over de manier waarop webinars kunnen worden ingezet binnen jouw organisatie. Ik denk graag eens met je mee over hoe Zoom Webinar een oplossing kan bieden voor jouw meetings op afstand. Benieuwd naar de mogelijkheden van Zoom? Aarzel dan niet om een gratis trail aan te vragen!

Share This